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La. R.S. 8:655; La. R.S. B:655(A)(2); La. Civil Code art. 199;
Michael H. Rasch Comment (a), La. Civil Code art. 199; 94-951 (La.App. 5 Cir.

6/28/95), 657 So.2d 1369.
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However an exception may be made in the latter circumstance, if
the former legal parent directs that the adult adopted away child be
Dear Mr. Rasch: involved in the final disposition decision-making process pursuant
to the decedent's (former legal parent's) last will and testament.
You have asked for an opinion from this office on behalf of the Louisiana State Board
of Embalmers and Funeral Directors. The Board would like to know two things: (1)
whether an adopted child should be considered as part of the majority of the
surviving adult children and be included in the decision-making process regarding the
final disposition of the remains of his or her adoptive parent, and (2) whether a child
who has been adopted away has any right to be included in the decision-making
process regarding the final disposition of the remains of his or her former legal
parent. Ultimately, whether an adult child will have the right to be involved in this
particular decision-making process will hinge on whether he or she is legally
considered to be the decedent’s child. A child who has been adopted is considered
the legal child of his or her adoptive parent. Therefore, if there is no surviving parent,
or there is a surviving parent but a petition of divorce had been filed before the
decedent died, then an adopted child shall be included in the decision-making
process of how to dispose of his or her adoptive parent’s body at the time of death.
However, a child who has been adopted-away retains no legal right under Louisiana
law to be involved in determining how to dispose of the final remains of his or her
former legal parent.

For the purpose of this opinion, our Office is assuming that the “disposition of the
remains of the natural [biological] parent or adoptive parent” is limited solely to the
disposition (e.g., burial, cremation) of the parent's body.
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La. R.S. 8:655 provides in pertinent part as follows:

A The right to control interment, as defined in La. R.S. 8:1(26) ['the
disposition of human remains by inurment, scattering,
entombment, or burial in a place used or intended to be used,
and dedicated, for cemetery purposes”] of the remains of a
deceased person, unless other specific directions have been
given by the decedent in the form of a written and notarized
declaration, vests in and devolves upon the following in the order
named:

(1) The surviving spouse, if no petition for divorce has been filed
prior to the death of the decedent spouse.

(2) A majority of the surviving adult children of the decedent, not
including grandchildren or other more remote descendants . .

* * ok *

B. In the event that the decedent has made multiple declarations of
interment, the last declaration shall control.
(West 2011)(emphasis added).

Where the decedent parent has not made any specific declarations as to how his or
her remains shall be disposed, La. R.S. 8:655 provides a ranking of those persons
who shall make this determination. As noted above, if there is no surviving spouse or
if there is a surviving parent but a petition of divorce had been filed before the
decedent’s death, a majority of the surviving adult children of the decedent are next
in line to determine how to dispose of the decedent’s remains. La. R.S. 8:655(A)(2).
For the purpose of this opinion, our Office shall operate under the assumption that
there has been no specific directive by the parent about how his or her remains shall
be disposed.

La. Civil Code article 199 provides that “[u]lpon adoption, the adopting parent
becomes the parent of the child for all purposes and the filiation between the child
and his legal parent is terminated, except as otherwise provided by law. The adopted
child and his descendants retain the right to inherit from his former legal parent and
the relatives of that parent.” (West 2011). Based upon this civil code article, when a
child is adopted his or her adoptive parents become his or her legal parents.
Comment (a) to La. Civil Code article 199 emphasizes that the purpose of this legal
provision is to “sever the legal relationship between the person who is adopted and
his legal parents and relatives with few exceptions and [to] establish the legal
relationship of child and parent between the person who has been adopted and the
adoptive parent.” The exceptions are few and involve the adopted child's right to
inherit from his or her former legal parent, the ability of a legal parent to maintain his
or her rights with the adopted child when the legal parent is married to the adoptive
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parent, and where parents of the legal parent wish to retain their rights of visitation
with the child during adoption. Comment (b) to La. Civil Code article 199.

Based on La. Civil Code article 199, comments thereto, and the exceptions to the
termination of filiation, we conclude that when an adoptive parent dies and there is no
surviving spouse, or there is a surviving spouse but a petition for divorce had been
filed prior to the decedent's death, the adopted child is legally entitled to be involved
in deciding how to dispose of the remains of his or her adoptive parent because he or
she is the legal child of his or her adoptive parent for all extensive purposes under
the law.

As to the rights concerning the former legal parent, while La. Civil Code article 199
preserves the rights of the child who is adopted away to inherit from his or her former
legal parent, the article does not expressly preserve the rights of the child who is
adopted away to be involved in determining how to dispose of the remains of his or
her natural or former legal parent. There are no exceptions to the termination of
filiation that would preserve this right either. Therefore, a child who has been
adopted away has no right to be included in the decision-making process of how to
dispose of the remains of his or her former legal parent, absent a provision in the
former legal parent's last will and testament to the contrary. See, Prudential Ins. Co.
of America v. Smith, 94-951(La.App. 5 Cir. 6/28/95), 657 So.2d 1369.

In sum, where a child has been legally adopted, as set forth in the Louisiana
Children’s Code and Civil Code, he or she shall be involved in determining how to
dispose of the remains of his or her adoptive parents with his or her siblings pursuant
to La. R.S. 8:655, where there is no surviving spouse or there is a surviving spouse
but a petition for divorce had been filed prior to the decedent’s death. Unless there is
a provision included in the former legal parent's last will and testament providing that
a child who had been adopted away should be involved in the decision-making
process allowed for via La. R.S. 8:655, the child who has been adopted away has no
right to be involved in determining how to dispose of his or her former legal parent’s
remains.

We hope that this information sufficiently answers your inquires. If we can be of
further assistance, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

JAMES D. “BUDDY” CALDWELL

IERINE K. GREEN
Assistant Attorney General
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